marți, 12 februarie 2013

Banii şi Biserica

Biserică de lemn din Maramureş
O acţiune a 22 de ONG-uri a reuşit să genereze un început de dezbatere despre finanţarea cultelor în general şi a Bisericii Ortodoxe Române în special. L-am văzut pe Guran pe TVR, au scris unii ca Iaru şi Cosmin Alexandru. Cât totul părea că ia amploare, dezbaterea s-a concentrat pe problema sumei exacte a finanțări, a trecut într-o şarjă de acuze stupide şi sterile de la "delapidatori" la "dezinformatori" şi apoi a fost îngropată de alte scandaluri mai recente.



Din punctul meu de vedere suma, în final, nu contează. Din păcate valoarea vehiculată e prea mică să salveze cu adevărat educaţia, sănătatea sau să construiască autostrada suspendată a lui Oprescu. Adevărata problemă care ar fi trebuit discutată este imaginea Bisericii Ortodoxe ca instituție: coruptă (de la plata impusă cu severitate dar fără chitanţă a unor servici ce ar fi trebuit să fie gratuite, până la scandalurile cu atribuirile de parohii pe mii de euro şpagă), ancorată în superstiții (chiar vreți exemple?), deturnată de la o implicare socială benefică (recunosc, aici sunt subiectiv dar nu am văzut instituția BoR activă social ci mai mult acțiuni punctuale ale unor preoți), preocupată de proiecte megalomane care nu au relevanță și care sunt rupte de imaginea tradițională, idilică a bisericii (cât de departe e Catedrala Neamului de minunatele biserici de lemn din Maramureș!).

În contextul ăsta, orice discuție despre acordare de finanţare este firesc să inflameze şi să nască revoltă. Imoralitatea instituţiei este şi mai vizibilă, mai flagrantă, mai usturătoare, având în vedere că tocmai Biserica trebuia să fie apărătoarea legilor moralei. La fel de revoltător este că tocmai preoţii au fost sustraşi de la legea lustraţiei. Cum să poţi privi relaxat finanţarea unei instituții dedicată spiritualității care are miros de SRL şi pare tot mai preocupată de profit. BoR are mai nou magazine (inclusiv pe Calea Victoriei, alături de multe alte magazine de modă), case de ajutor reciproc, spălătorii, postul de radio cu cea mai mare acoperire națională etc. Epatează cu ctitorii semeţe şi opulente, biserici acoperite cu marmură şi cu clopote de sute de mii de euro, dar înconjurate de sărăcia caselor enoriaşilor, inundă cu mulţimi nebune de babe superstiţioase care se calcă isterice în picioare la defilări de moaşte dătătoare de speranțe false, defilează cu sceptre pe catwalk-uri sau cu coloane de "bolizi de lux" cu numere personalizate pe şosea prin faţa aceloraşi babe la fel de superstiţioase. În final, construirea Catedralei Mântuirii Neamului în curte cu Casa Poporului este cea mai sublimă ironie.

Repet - problema este de imagine şi spun asta pentru că sunt convins că toată descrierea de mai sus face multă nedreptate multor preoţi sau călugări care au găsit în religie o vocaţie. Rezolvarea este într-o reformare substanţială a acestei instituţii greoaie, care pare că dă socoteală doar Celui de sus (care pare tot mai mult Patriarhul Daniel), în loc să servească real enoriaşilor. Nu sunt naiv, așa cum nu se reformează nici o instituție românească peste noapte, nu mă să aștept asta de la cea mai conservatore dintre toate. Însă tocmai un posibil prim pas pare pierdut sau măcar tentativa de dezbatere a lui: trecerea de la o finanţare centralizată la una a comunităţilor locale care astfel poate să aducă BoR mai aproape de enoriaşi şi mai departe de construcţii măreţe, inutile. Îmi doresc mai multă transparență și responsabilitate în ceea ce privește modul în care sunt folosiți bani.

Faptul că nici BoR nu a fost capabilă să explice ce sume primeşte, cred că ar trebui să ne sperie puţin în ceea ce primeşte modul în care sunt gestionaţi bani. Mai mult, alături de donaţii individuale şi fonduri europene, Biserica primește mult mai mulți bani decât cei alocați central de la bugetul de stat: primește bani de la municipalități, donaţii de terenuri, este scutită de impozitul pe profit pentru foarte multe activităţi şi are monopol pe o serie de produse (de exemplu pe lumânări în detrimentul persoanelor cu handicap pentru care acestea erau o mică sursă de venituri). Puţină transparenţă tocmai de la cei care vroiau o catedrală cu pereţi transaprenţi ar fi de dorit, nu credeţi?

P.S. Uitasem să precizez - poza preluată de pe www.turism.bzi.ro

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru gandurile si ideile aruncate! Imi face mare placere sa le citesc si sa le si impartasesc !!!!

    RăspundețiȘtergere