vineri, 28 decembrie 2012

Automobilele electrice - cum va fi viitorul?

Salonul Auto de la Paris, septembrie 2012. Am ajuns în standul Mercedes chiar atunci când Dr. Dieter Zetsche, CEO Daimler AG, îşi încheia discursul triumfal, înconjurat de trei maşini electrice şi cu promisiuni ferme că viitorul este ca şi băgat în priză (deşi, din punctul meu de vedere, superbul CLA ar fi trebuit să fie capul de afiş). Tocmai se termina o scenă care s-a repetat enervant de constant la toate saloanele auto internaţionale din ultimii ani, la aproape toate standurile producătorilor de automobile. Jurnaliştii auto cu titlul de "analişti", încurajaţi de prezentările producătorilor, o luau razna cu prorocirile şi asistam în 2011 şi 2012 la 2 "Car of The Year" electrice - Nisan Leaf şi Opel Ampera.

Dar, de mai bine de un an, avem mai multe automobile electrice oferite în sfârşit pe piaţă şi nu doar prezentate la saloane auto. Proba vânzărilor arată că prorocirile au fost exagerat de... naive, ca să o spunem foarte blând. Doar o cifră: unul din cele mai de succes modele de acest fel din Europa, Opel Ampera, are o cotă din piaţa totală undeva la 0,1-0,2%, în contextul în care vorbim de câteva sute de unităţi pe lună pe tot continentul, un volum care pot fi în marea majoritate "înghiţit" ca maşini de demo, presă sau activităţi promoţionale (vorbim de toata Europa). Apar scepticii îngrijoraţi care anunţă sfârşitul automobilului electric înainte să înceapă. Dacă estimările mele sunt corecte, la o piaţă mondială de 75-80 de milioane, cota de electrice e undeva pe la 0,1%-0,3%.

În ultimul număr ProMotor este un test, cu adevărat în premieră, cu Tesla Model S, care îmi redeschide interesul despre această dezbatere "a fi sau a nu fi". Îl citesc cu poftă, Tesla sunt nebunii frumoşi care au făcut automobile electrice, şi încă sport, atunci când nimeni nu mai credea în asta şi la numai câţiva ani după ce GM (cel mai mare producător de automobile la acea vreme) omorâse proiectul EV1. Şi am toate motivele să fiu entuziasmat: un sedan care rivalizează cu BMW Seria 5, cu performanţe de M5, un interior venit direct din viitor cu consola centrală sub forma unui ecran imens cât vreo 3 iPad-uri. Şi o autonomie decentă pentru utilizare şi în afara oraşului (undeva pe la 400 km).

Deci se poate? Aproape. Tesla Model S e mai mult baterie, decât altceva. În versiunea cu o autonomie extinsă, bateria cântăreşte undeva pe la o cincime din masa totală şi costă mai mult de jumătate din preţul maşinii. Soluţia pentru o autonomie decentă este una brutală - punem baterii până nu se mai poate şi după aia mai punem nişte baterii.

Pentru cei care vor să socotească acasă:
- capacitatea bateriei se măsoară în kWh,
- un model electric obişnuit are acum baterie de 16 kWh, Tesla Model S are până la 85 kWh,
- densitatea energetică este undeva la 0,4-0,5 kWh per kg, deci în total 400 kg, fara racire.
- preţul este de aproximativ 400 Euro per kWh, deci undeva pe la 35000 Euro.

Deci nu se poate? Adevărul este undeva la mijloc. Judecând cinic, politicienii pregătesc un viitor care obligă producătorii de automobile să vândă maşini electrice. Cum? Normele de emisii foarte drastice anunţate în 2020 (încă în discuţie) nu pot fi atinse decât cu o flotă destul de importantă (câteva procente) de automobile electrice. Deci oricât de puţin receptivă e piaţa acum şi oricât grele şi scumpe sunt bateriile, producătorii nu vor înceta să încerce să aducă maşinile electrice pe piaţă. Ce este sigur - automobilul aşa cum îl ştim se schimbă şi trebuie să ne obişnuim repede cu teremni precum "time sharing", "rent a car pe minut" (de ex. Drive Now) şi cu tehnologii noi precum fibra de carbon. Viitorul va fi foarte complicat, un mix de motoare turbo (spuneţi adio motoarelor aspirate), hibirde, hibride plug-in şi electrice pe care o să le închiriem şi o să le cumpărăm. Dar poate tocmai de aceea se anunţă interesant. Exemplul pe care îl cunosc cel mai bine e BMW i şi ştiu că acolo este băgată multă muncă şi inteligenţă şi se vrea o schimbare de paradigmă. Vorbim într-un an despre ce va zice piaţa despre asta.

Doar pentru un singur motiv sunt trist. Un bun prieten, de la care am învâţat multe despre maşini, spunea: "Sunt trei motoare, Otto, Diesel, Wankel, şi toate poartă nume de ingineri nemţi". Ei bine, motorul electric nu va mai fi aşa de strâns legat de poporul ăsta de oameni exagerat de riguroşi şi nu o să pot să mai folosesc replica asta în arsenalul meu PR-istic. Deşi Werner von Siemens a avut multe de spus în domeniu, poate o dau la întors. Cu toate astea, aşa, de sfârşit de an, privesc cu poftă la viitorul electric.

16 comentarii:

  1. Eu nu cred in motoarele electrice. Cel putin nu acum si nici peste 10 ani. Stii si tu bine ca poti sa faci 100 de kilometri cu 15 lei lasati la pompa.

    Producatorii sunt constienti ca e prea devreme pentru motoarele electrice. Asa au aparut 1.0 ecoboost, 0,9 Tce, 1,5 de la BMW, 3,9 consum la Seria 1, etc.

    Marele minus al automobilului electric este autonomia. Doar Tesla a reusit ceva cu Roadster. De altfel si prima mea experienta cu o electrica. Si ce experienta.. Anyway, 400 de kilometri chiar nu e rau, pentru o masina care accelereaza mai rapid decat orice alt vehicul pe patru roti.

    In schimb, am mers cu Mitsubishi imiev/Citroen C10 si Peugeot Nea ion. Autonomie de 100 de kilometri. Am pornit aerul, a scazut la 60... Am 1,85m inaltime si nu stateam confortabil. Intr-o masina de 38 de mii de euro.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minusul unui EV e bateria. 1 kg de benzina are la fel de multa energie (MJ sau kWh) cât 50 kg de baterie, și bateria nu se vinde la kg, că e scumpă și nici foarte fiabilă. De aici pleacă totul. În rest un EV e mai eficient și mai ieftin de întreținut, când o să se îmbunătățească tehnologia bateriilor...

      Ștergere
  2. Analistul din tine a punctat ca un vizionar. In tot zgomotul asta de previziuni, nu masinile electrice sunt importante, ci schimbarea perspectivei asupra rotilor pe care le conducem, mai ales in orase. Car ownership o sa devina ceva complet demodat, si asta ati auzit aici pentru prima oara. Ok, ati auzit-o de la mine, dar am zis-o pe singurul blog din industrie care conteaza! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Viitorul automobilului electric şi, până la urma, al automobilului în general, ţine exclusiv de politică. Iar asta e imprevizibilă...

    RăspundețiȘtergere
  4. De parca primele automobile cu motor termic erau ieftine sa si le permita oricine...
    Las'ca o sa apara si un Model T (Made in China) al electrizarii si atunci pretul nu va mai fi un subiect de discutie, ci spatiul liber pe strada. Asa ca tot la ce a zis Giurgea (in premiera) ajungem. Sa nu ziceti ca nu v-am zis.
    PS Si biciclete, sa nu uitati. Electrice, nucleare, spatiale, roz, cu doishpe roti, samd.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei sunt tari pe motorete electrice, deja. Check this out:
      http://www.forbes.com/sites/tomkonrad/2012/09/25/the-chinese-key-to-electric-car-adoption/

      Ștergere
  5. Prin zona auto se visează încă bine la tehnologii revoluționare, motoare cu emisii și mai mici (!?!?!), dar și la reglementări mai drastice. Euro 6 a reprezentat o scădere drastică a emisiilor de particule, atât de drastică încât a fost foarte greu de realizat, iar inginerii producătorilor de vehicule grele se gândesc cu disperare la un viitor stadard Euro 7 pe care nu îl pot realiza.
    Din păcate în zona asta s-a demonstrat că sistemele electrice sau hibride sunt cam ineficiente (nu prea există hibrid care să reducă consumul cu mai mult de 15%), primul model de camion hibrid apărând mai bine de 6-7 ani.
    Sooo, nu cred că vehiculele electrice sunt soluția...

    RăspundețiȘtergere
  6. Recunosc, sunt demodat si imi plac motoarele aspirate care fac ture multe. Ma impac si cu turbo-urile si cu cele diesel. Am mers cu masina electrica si e interesant. Am mers cu Tesla Roadster si e fascinanta. Dar... ce ne facem cu pretul? Cum sa dai pe o masina 40.000 de euro si sa nu incapi bine in ea, sa nu poti merge decat maxim 60 de km in conditii decente si asta vara! Sa nu uitam ca frigul afecteaza serios autonomia. Sincer, solutia cea mai eficienta imi pare a fi diesel-electric (ca locomotivele). In vreo 20 de ani poate se vor pune le punct si tehnologiile bateriilor astfel incat sa coste o baterie 10.000 de euro si masina alte 10.000. Abia atunci vom putea vorbi despre un viitor real al lor. Pana atunci... mai bine imi iau un 320 xd decat o electrica. Si merge si iarna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum, ca am gasit un pic de timp, o mica contextualizare a ceea ce ai spus tu (scris foarte misto, poate ar trebui sa lucrezi in PR, nu stiu...) - Ampera nu s-a vandut in cateva sute de exemplare pe luna, ci in ceva mai multe, la peste o mie pe luna, cu accent pe flote. Volt vanduse peste 16.000 de exemplare in primele noua luni doar in SUA, iar cifrele de vanzari ale Ampera in primele noua luni doar in Europa sunt similare. Cu un trend crescator, ambele modele, pe masura ce lumea prinde incredere.

    Din ele, peste 2.000 de exemplare de Ampera au fost vandute firmelor, care cumpara din ce in ce mai multe, cu precadere in Germania.

    Ma plimb de o saptamana cu Ampera si am fost oprit pe strada mai des decat cu oricare alta masina - chiar si aici in Bucuresti interesul e mare. Oamenii dau inapoi cand aud pretul, dar asta nu va tine la nesfarsit.

    Secundo, n-ar trebui sa calculezi procentul din piata totala, ci din segment - clasa medie, mai precis. Corect, tot subunitar e, insa e un inceput. Cresterea poate fi exponentiala, mai ales cu modelul din 2015 care se anunta a fi mai ieftin (7.000 de euro costa doar bateria). In plus, e vorba de o decizie strategica de ocupare a unei nise - Opel o domina acum copios, fiind majoritar in Europa pe nisa EV!

    Masina electrica ieftina care poate fi un Ford T este fix Renault Zoe. Are si un model de business mai atragator (iei in leasing bateria, deci nu platesti degeaba ceva ce nu vei folosi decat 2-3 ani). Totul depinde pe termen mediu si de infrastructura dar si programele de buyback, caci un EV la mana a doua ... cam greu.

    De acord cu Tudor ca deocamdata are mult mai mult sens un 320d, insa nu uitati ca dieselurile sunt impozitate din greu in tarile cu apa calda, pentru ca sunt mult mai cancerigene decat benzinarele (because fuck CO2, noxele sunt mai naspa).

    EV sunt un trend, iar daca producatori ca Opel si Renault (si BMW) se apuca serios de treaba, pot prinde puternic, chiar spre 2% din piata, in maxim 6-8 ani. Poate nu inseamna mult, insa odata atinsa masa critica, scad si preturile, avanseaza mult mai rapid tehnologiile si in alti 10-15 ani te duci deja spre 15%...

    Despre car sharing... in urbele din Vest probabil ca va prinde din ce in ce mai mult. Viitorul e SF. Ia gandeste-te la masini semiautomate care urmeaza un traseu prestabilit si pot lua pana la 4 pasageri... Platesti abonament, nu esti ca la RATB si ajungi confortabil la destinatie. Samd.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La pret de Golf, Zoe nu va fi niciodata Fordul T al zilelor noastre. Un model electric care domina copios piata europeana de electrice cu 700 - 2000 de unitati spune multe despre piata.

      Sigur, viata e complexa si are multe aspecte si in ecuatia pietei de automobile electrice intra multe variabile, prea multe din punctul meu de vedere pentru garantii. Dar tocmai asta face lucrurile interesante. Apoi sunt si surprize - vezi piata enorma de scutere electrice in China.

      Sincer, mi-e greu sa imi imaginez piata auto in 2020, dar ma fascineza de fiecare data ideea, atunci cand incerc sa ii dau o forma. Sa vedem.

      Ștergere
  8. Și am uitat - investițiile în tehnologii EV sunt profitabile din mai multe puncte de vedere.

    Gândește-te doar la războiul patentelor purtat între giganții telecom și acum uită-te la investițiile de doar câteva milioane de dolari făcute de GM și alții în start-up-urile care promit baterii cu autonomie de 600-700 de km la jumătate de preț față de cele de acum. Și vorbim de un orizont de aducere pe piață în doar 4-5 ani! Ghici cine va scoate bani din licențierea patentelor ulterior...

    Viitorul poate nu ne place, dar e electric cu siguranță. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa ne intelegem ca sa nu mai viseze lumea la cai verzi pe pereti despre automobilele electrice. Presupunem ca s-a descoperit modalitatea de a face o baterie foarte fiabila si foarte usoara si foarte ieftina . Problema este ca acea baterie tot cu energie trebuie sa o incarci si presupunem ca o incarcam cu
    49 KWh si mai presupunem ca masina are motoare de 280 KW. Daca s-ar folosi intreaga putere de 280 Kw a motoarelor , acea baterie care are inmagazinata o energie de 49 KWh s-ar descarca exact in 10 minute si ai merge aproximativ 20 Km la o viteza medie de 156 Km/h . Deci vajnici soferi daca vreti sa mergeti macar o ora cu acea masina ar trebui ca puterea absorbita de acele motoare sa fie reglata din regulator la sub 49 KW , putere care este comparabila cu a unui automobil normal. In acest caz trebuie sa tii cont de multe aspecte: 1) cate gaini ,oua si vin pui in portbagaj ; 2)daca vrei sau nu aer conditionat sau incalzire, nu de alta dar ca sa mergi doar 20 min si dupa aceea sa dai la pedale nu e prea placut . Si colac peste pupaza mai e si timpul incarcarii bateriei , mergi o ora si incarci 4 ore. Si un calcul simplu ca sa va dati seama de imposibilitatea utilizarii deocamdata pe scara larga a automobilului electric . La ora actuala in Romania sunt cam 5 milioane de masini personale , fiecare cu o putere medie de 50 KW deci ar veni 250.000 MW . Sa zicem ca daca factorul de utilizare ar fi de 1/100 adica din 100 de masini ar fi puse la incarcat doar una (adica 50.000 de masini in total ) timp de 1 ora (incarcare rapida) tot ar trebui ca reteaua energetica nationala sa suporte un surplus de 2500 MWh . Ori la ora actuala consumul roamaniei este cam de 8000 MWh iar puterea totala instalata undeva la 20.000 MW. Trageti va rog concluzii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faci o confuzie: că 49 kWh nu e aclaşi lucru cu 49 kW/h. Mai sunt şi alte fisuri logice pe acolo...

      Ștergere