marți, 8 mai 2012

Surpiză tristă la Muzeul Antipa

Deschiderea Muzeului Antipa am aşteptat-o cu foarte mare interes şi curioziate. Auzisem multe lucuri bune, că e rost de multimedia şi ceva high-tech şi ştiam că s-a lucrat mult timp la faţa nouă a muzeului. Deci erau auspicii de lucruri frumoase. A urmat deschiderea şi isteria vizitatorilor. Nu cred că a mai fost muzeu în România care să aibă cozi aşa de mari, atâtea weekend-uri la rând. Antipa era Avatar-ul muzeelor din Bucureşti.



Vă puteţi da seama că aşteptările mele erau deosebit de mari. Da, prima impresie a fost frumoasă - avem o cafenea acum, avem dulapuri de depozitare şi un magazin al muzeului. La o privire mai atentă se observă că atât magazinul, cât şi cafeanau sunt prost, chiar exagerat de prost aprovizionate.

Până la urmă toată vraja se rupe definitiv şi foarte repede atunci când cumpăraţi un bilet. Nu credeam că se pot combina atât de armonios sictirul şi agresivitatea, până nu am avut de-a face cu cineva de la ghişeul unei instituţii de stat. Iar atunci când cumperi bilet la Antipa, te simţi ca într-o instituţie de stat. În plus cotoroanţele mişună agitate pe holuri cu singura preocupare să nu fotografiezi nimic. Nici o unitate militară nu e aşa de drastic păzită, o nu! Aici e Pentagonul!

Cu audio guide, panourile de text şi mult lăudatele touch-screen-uri (pline de text şi lipsite de fotografii), nu afli mare lucru despre exponate. Şi sunt convins că sunt multe, multe obiectie deosebit de interesante. Ce părere aveţi despre o specie de peşte asimetric cu ambii ochi pe partea dreaptă. Vreţi să ştiţi mai multe? Nu există. Multe exponate interesante sunt greu de identificat din enumeraţia stearpă de informaţii  din audio guide. Dacă am făcut apel la Wikipedia pe telefonul mobil o cotoranţă a venit alergând gâfâind:
- Nu e voie să faceţi poze!
- Dar, eu nu...
- Să nu faceţi poze!
- Dar...
- Fără poze!

Cireaşa după colivă au fost touch-screen-urile atât de fade încât Word-ul pare o experienţă multimedia. Şi mai erau "quiz"-urile de anatomie pe nişte calulcatoare cu Win95, adevărate exponate pentru muzeul Antipa.

Concluzia - puţin iluminiat arhitetcural şi puţin şters de praf nu au schimbat mare lucru. Te simţi de parcă ai intrat la ANAF şi stai la ghişeu să plăteşti impozitul. O foarte mare dezamăgire. Nu merită să pun nicio poză. Poate cea cu penisul de mumie ar ilustra perfect experienţa, dar am pierdut-o de pe telefon. Ha! Hoaşte bătrâne, tot am făcut o poză!

Nu am fost la Muzeul de Istorie şi vreau să mai trec pe la MNAR (am vizitat doar aripa artiştilor străini până acum). Alte recomandări de muzee?

P.S.: Aici despre peşte: http://en.wikipedia.org/wiki/Flatfish


Un comentariu:

  1. Nici pe mine nu m-au lasat sa fac poze la muzeul sexului din Copenhaga. :))))

    RăspundețiȘtergere