luni, 24 mai 2010

Viruşi vs. virusuri

Coverstoryul din "The Economist" de această săptămâna este dedicat unui eveniment ştiinţific anunţat mai important ca prima bombă atomică - prima bacterie cu genom (ADN) sintetizat artificial. Cu alte cuvinte prima creeatură 100% artificială.


În contextul în care costurile de manipulare genetică scad dramatic (după o lege asemănătoare cu cea a lui Moore) şi tot mai multe gene sunt identificate, este un pas simbolic important spre ziua în care ne "configurăm" organismul pe calculator şi îl obţinem apoi în viaţa reală. Acum imaginaţia va fi limita: de la bacterii ultraspecilizate care sintetizează biocombustibil direct din CO2, până la animale de casă exact aşa cum ţi-ai dori (poate şi ceva ADN de la proprietar, de ce nu...). Dacă să o iau razna cu imaginaţia pot să mă gândesc la ceva ca zergii din Starcraft care au totul organic: case, automobile etc. Nu o să mai construim, o să creştem şi obiecte.

Dar până atunci există teama că această tehnologie, ajunsă în mâinile cui nu trebuie, poate genera foarte uşor virusuri 100% sintetici, foarte periculoşi. Se spune că cel mai periculos virus este unul cu mortalitatea de Ebola şi cu răspândirea gripei. Acum e tot mai aproape de realizare. După modelul viruşilor de calculator, şi producerea de virusuri poate ajunge la îndemâna oricui. Întrebarea este care vor fi firewall-urile noastre. Partea bună este că pe cât de uşor devine să creezi un virus, pe atât de uşor va fi să obţii un vaccin. Mai rămâne să vedem de unde o să ne facem updateul de anticorpi.

Anticipez încă un scenariu apocaliptic pentru documentarele Discovery/NG. Comete, găuri negere, sori care explorează şi alte lucruri gigantice devin neinteresate. Ameninţarea o să vină de la chestiile mici şi invizibile.

2 comentarii:

  1. Alex, in comete, gauri negre si sori care explodeaza amenintarea vine tot de la chestii mici si invizibile :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Invizibile mai sunt, dar în niciun caz mici.

    RăspundețiȘtergere